Žalioji arbata: ilgam ir sveikam gyvenimui

Žalioji arbata – vienas seniausių gėrimų pasaulyje. Viena kinų legenda sako, kad žalioji arbata buvo atrasta prieš 4 000 metų kinų imperatoriaus ir nuo to laiko ji tapo svarbiausiu ir populiariausiu gėrimu Azijoje – Kinijoje, Indijoje, Japonijoje, Korėjoje. Šiandien žaliosios arbatos gėrimas yra populiarus socialinis ritualas ir plačiai naudojama medicinos priemonė visame pasaulyje. Kas lėmė tokį žaliosios arbatos populiarumą?

Žalioji arbata – sveikatai

Žmonės vis daugiau rūpinasi savo sveikata ir ieško natūralių būdų ją pagerinti. Viena tokių natūralių priemonių yra žalioji arbata. Šis gėrimas turtingas antioksidantų, padedančių apsaugoti organizmą nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio. Antioksidantai slopina uždegiminių medžiagų veikimą ir mažina uždegimo lygį organizme.

Žalioji arbata dažnai vartojama kaip puiki kavos alternatyva. Camellia sinensis, iš kurios gaunama žalioji arbata, lapuose natūraliai yra kofeino, tačiau jo kiekis arbatoje yra kur kas mažesnis nei kavoje. Žalioji arbata stimuliuoja švelniau, padeda palaikyti budrumą, koncentraciją ir gerina bendrą nuotaiką. 

Žalioji arbata stimuliuoja smegenų funkcijas. Tyrimai rodo, kad žalioji arbata gali padėti pagerinti atmintį, koncentraciją ir smegenų veiklą. Tai gali būti susiję su žaliosios arbatos sudėtyje esančiomis bioaktyviomis medžiagomis, skatinančiomis kraujo apytaką ir smegenų veiklą.

Tradicinėje kinų medicinoje žalioji arbata jau nuo seno naudojama širdies ligų rizikai mažinti. Antioksidantai ir kiti svarbūs žaliosios arbatos komponentai padeda mažinti kraujospūdį, cholesterolio kiekį ir uždegimus organizme.

Žalioji arbata naudojama svoriui kontroliuoti. Šis gėrimas gerina medžiagų apykaitą ir padeda reguliuoti cukraus kiekį organizme, deginti riebalus, taip pat mažina apetitą.

Arbata praturtinta vitamino C, kuris stiprina imuninę sistemą ir padeda organizmui kovoti su ligomis bei infekcijomis.

Knygoje „Ikigai: The Japanese Secret to a Long and Happy Life” savo patirtimi dalijasi Okinavos salos gyventojai – ilgiausiai pasaulyje gyvenantys žmonės. Anot jų žalioji arbata yra ilgaamžiško ir sveiko gyvenimo šaltinis.

Žalioji arbata – kaip kultūros dalis

Žalioji arbata yra gėrimas, turintis ilgą istoriją ir panaudojimą įvairiose kultūrose, ypač Azijoje. Jos populiarumą lėmė iš kartos į kartą perduodamos tradicijos ir išmintis.

Žaliosios arbatos rūšys skiriasi pagal regioną, lapų rūšį, gamybos būdą. Kiekviena arbatos rūšis turi savo unikalų skonį, aromatą bei savybes, todėl kiekvienas gali pasirinkti savo skoniui tinkamiausią gėrimą. 

Japonijoje žalioji arbata, vadinama „matcha”, yra svarbi tradicinės cha no yu arba chado (arbatos kelio) dalis. Cha no yu yra ceremonija, kurią japonai praktikuoja nuo senovės laikų. Ji reikalauja ypatingo rituališkumo, daug dėmesio skiriama detalėms. Matcha ceremonijoje mėgaujamasi arbatos ruošimo ritualu, jos skoniu, patiriant tradicijas bei meditacinę ramybę.

Kaip paruošti žaliąją arbatą?

  1. Pasirinkite kokybišką sveikų lapų žaliąją arbatą.
  2. Pašildykite vandenį iki 75–85 °C. Jei neturite vandens termometro, palaukite kelias minutes po to, kai vanduo užvirs, ir pradėkite ruošti arbatą.
  3. Naudojant žaliąją arbatą, geriau rinktis stiklinį arbatinuką ar puodą. Tokiu būdu turėsite galimybę stebėti arbatos spalvą ir kontroliuoti proceso eigą.
  4. Į arbatinuką įdėkite tinkamą kiekį žaliųjų arbatos lapų. Vienam puodeliui rekomenduojama dėti du arbatinius šaukštelius lapų. Lapus užpilkite karštu vandeniu.
  5. Palikite arbatą pritraukti. Kuo ilgiau paliksite, tuo arbata bus stipresnė. Įprastai rekomenduojama arbatą gerti po trijų minučių.
  6. Nukoškite gėrimą. Arbata paruošta.

Literatūra: