Notice: Funkcija _load_textdomain_just_in_time buvo iškviesta neteisingai. Translation loading for the eventchamp domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Daugiau informacijose rasite WordPress klaidų šalinimo skiltyje. (Ši žinutė pridėta versijoje 6.7.0.) in /home/svklas/domains/sveikatostinklas.lt/public_html/wp-includes/functions.php on line 6121
TRUMPAI APIE RIEŠUTUS – Sveikatostinklas.lt

TRUMPAI APIE RIEŠUTUS

Medžių riešutai (migdolai, lazdynų riešutai, anakardžiai, bertoletijos, makadamijos, graikiniai riešutai ir pistacijos), taip pat tokios ankštinių augalų sėklos kaip žemės riešutai yra maistinių medžiagų turintys maisto produktai, jų sudėtis unikali, todėl rekomenduojama į savo racioną įtraukti ir vartoti įvairių rūšių riešutų. Ar žinote, kad yra ir nevalgomų riešutų? Tai kaštonai! Jie taip pat yra medžių riešutai, tačiau skiriasi nuo visų kitų įprastų riešutų, nes yra krakmolingesni ir jų maistinių medžiagų sudėtis kitokia, dėl to jų skonis yra šiek tiek neįprastas.

Tyrimais atskleista, kad reguliarus ir tinkamas riešutų vartojimas turi gerą poveikį sveikatai: mažina nutukimą, hipertenzijos, cukrinio diabeto, širdies ir kraujagyslių ligų atsiradimo riziką, apsaugo nuo uždegimo ir oksidacinio streso. Ką reiškia tinkamai vartoti riešutus? Jei nusipirksime 150 g pakelį sūdytų žemės ar kitos rūšies riešutų ir jį suvalgysime – ar tai tinkamas riešutų vartojimas? Atsakymas vienareikšmis – NE. Pirmiausia rekomenduojama riešutus vartoti natūralius, nekepintus, nesūdytus. Taip pat reikėtų riboti suvartojamų riešutų kiekį: anot Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos, dienos norma yra 30 g (sauja) ir nederėtų jos viršyti.

Riešutai – vienas iš geriausių nesočiųjų riebalų šaltinių, jų vartojimas teikia mūsų organizmui taip reikalingų omega riebalų rūgščių. Atsižvelgiant į tai, kad tai yra daug riebalų turintys maisto produktai (pavyzdžiui, anakardžiuose ir pistacijose yra 46 % riebalų, o makadamijose – 76 %), riešutai dažnai vertinami kaip skatinantys svorio padidėjimą. Taip, iš tiesų riešutai turi didelę energinę vertę – 100 g yra daugiau kaip 500 kilokalorijų! Tačiau vartojant juos tinkamai, netgi galima sustabdyti svorio augimą!

Atkreipkite dėmesį: maisto pasirinkimo piramidėje taip pat pavaizduota saujelė riešutų kartu su kitais rekomenduojamais vartoti riebalais. Tad nereikėtų iš savo mitybos išbraukti riešutų, jie padeda organizmui kovoti su įvairiomis ligomis, apsaugo nuo uždegimų. Riešutai – vienas geriausių užkandžių, jie lengvi, juos patogu įsidėti į kuprinę ir greitai suteikia sotumo jausmą!