
Policistinių kiaušidžių sindromas – labai dažnas hormonų, medžiagų apykaitos ir reprodukcinės sistemos sutrikimas, kuris yra viena pagrindinių moterų nevaisingumo priežasčių. Maža to, PKS didina diabeteto, širdies ligų, miokardo infarkto, smegenų insulto, žarnyno uždegiminių ligų, krūties vėžio riziką.
Mitybos įtaka PKS
Mitybos ekspertai Tom ir Rachel Sullivan savo knygoje „Meals She Eats” teigia, kad mityba atlieka labai svarbų vaidmenį, valdant PKS simptomus. Hormonų pusiausvyrą įtakoja kiekvienas mūsų kąsnis, todėl labai svarbu maitintis sąmoningai; būtini ilgalaikiai sveikos mitybos įpročiai.
Autoriai siūlo pirmenybę teikti natūraliam maistui: vaisiams, daržovėms ir gyvuliniams baltymams iš ekologiškų ganyklų. Svarbu vengti pieno produktų, sojos, glitimo, pridėtinio cukraus, rafinuotų angliavandenių, perdirbtos mėsos ir alkoholio. Šiems produktams pakeisti yra daug alternatyvų: makaronai be glitimo iš migdolų miltų arba rudųjų ryžių, natūralūs saldikliai, pavyzdžiui, medus. Ekspertai siūlo efektingą dietą pagal menstruacinio ciklo fazes, padedančią veiksmingai valdyti PKS simptomus.
Mityba menstruacijų fazėje
Menstruacijų metu reikėtų sutelkti dėmesį į maistą, papildantį senkančias maistines medžiagas, ypač geležį ir cinką. Šių medžiagų gausu jūros gėrybėse ir mėsoje. Svarbu rinktis lengvai virškinamus, lengvai paruoštus patiekalus. Žali vaisiai ir daržovės šioje fazėje mažiau palankūs, tačiau galima vartoti jų sultis bei kokteilius.
Du rekomenduojami patiekalai:
– Miso sriuba. Ji gaminama iš dashi arba daržovių sultinio, baltojo miso, kokoso amino rūgščių, lapinių kopūstų, šitake grybų, tofu ir žaliųjų svogūnų.
– Keptos karališkųjų krabų kojos su sviesto padažu. Virtos karališkųjų krabų kojos patiekiamos su citrina ir padažu, pagamintu iš sviesto be pieno, pasirinkto aštraus padažo, medaus ir rūkytos paprikos.
Mityba folikulinėje fazėje
Folikulinė fazė prasideda iškart pasibaigus menstruacijoms ir tęsiasi iki ovuliacijos. Šioje fazėje padidėja hormonų lygis, todėl labai tinka angliavandenių, baltymų ir riebalų dieta. Maistas turi būti kruopščiai paruoštas, tinka troškinti ir garinti patiekalai.
– Makaronų salotos be glitimo. Virti makaronai be glitimo sumaišomi su alyvuogių aliejumi, saldžiais kornišonais, raudonosiomis paprikomis, salierais, raudonaisiais svogūnais, kietai virtais kiaušiniais ir smulkintomis morkomis. Užpilas ruošiamas iš majonezo, saldžių marinuotų agurkų sulčių, raudonojo vyno acto, medaus, dižono garstyčių ir įvairių prieskonių.
– Vištiena su granatais ir žaliosiomis pupelėmis. Vištiena ir pupelės supjaustomos, pagardinamos ir kepamos su česnakas, suberiama pusė granatų sėklų. Prieš patiekiant, į troškinį įmaišomas balzamiko actas ir sezamo aliejus.
Mityba ovuliacijos fazėje
Ovuliacijos fazė reikalauja dietos, užtikrinančios kiaušinėlio kokybę ir padedančios kepenims pašalinti hormonus. Tai skaidulų turinčios daržovės ir žali vaisiai. Naudinga pasimėgauti juoduoju šokoladu ir braškėmis. Idealu produktus spausti, blenderiuoti ir garinti.
– Avokadų skrebučiai su braškėmis ir svogūnais. Ant duonos be glitimo dedamas griežinėliais pjaustytas avokadas ir raudonieji svogūnai bei braškės, viskas gardinama alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais.
– Citrusinių Briuselio kopūstų salotos. Traški šoninė sumaišoma su smulkintais Briuselio kopūstais, skrudintais migdolais, džiovintomis spanguolėmis ar vyšniomis bei raudonuoju svogūnu. Salotos papildomos citrusiniu vinigretu, gaminamu iš apelsinų ir citrinų sulčių, česnakų, medaus, garstyčių, alyvuogių aliejaus, čiobrelių, druskos ir pipirų.
Mityba liuteininėje fazėje
Liuteininė fazė prasideda pasibaigus ovuliacijai ir tęsiasi iki menstruacijų. Šios fazės metu pagrindinis dėmesys turėtų būti skiriamas skatinti progesterono hormonų gamybą. Vertėtų valgyti maistą, kuriame gausu vitaminų B6, B9, E, taip pat cinko ir magnio. Labai tinka šiltas, skrudintas arba keptas maistas.
– Moliūgų kalakutienos čili. Alyvuogių aliejuje pakepinamas kubeliais pjaustytas baltasis svogūnas ir paprika. Suberiama malta kalakutiena. Ji gardinama česnako milteliais, čili milteliais, cinamonu, druska ir pipirais. Į troškinį įmaišomi kubeliais pjaustyti pomidorai ir moliūgų tyrelė.
– Avinžirnių salotos. Avinžirniai, raudonoji paprika, salierai, geltonieji moliūgai, raudonieji svogūnai, raudonieji kopūstai ir agurkai sumaišomi su aštriu užpilu, gaminamu iš alyvuogių aliejaus, raudonojo vyno acto, medaus, česnako, baziliko, laimo žievelės ir sulčių.
Naudota literatūra:
- Tom ir Rachel Sullivan knyga „Meals she eats”;
- 2021 metų studija “Dietary Interventions: A Promising Treatment for Polycystic Ovary Syndrome”;
- 2013 metų studija “Polycystic Ovary Syndrome”.