Mitas: valgymas 1–2 kartus per dieną – geras būdas lieknėti.
Faktas: kad būtumėte darbingi ir gerai jaustumėtės, kiekvieną dieną organizmui reikia tam tikro kiekio kalorijų. Jei praleisite pusryčius ar pietus, greičiausiai per vakarienę valgysite daugiau ir taip suvartosite tą patį kalorijų kiekį. Tyrimai parodė, kad pusryčių nevalgantys žmonės sveria daugiau nei tie, kurie ryte sočiai pavalgo.
Sveikesnis būdas lieknėti yra reguliariai maitintis visą dieną, valgant kuo įvairesnį, bet nekaloringą maistą.
Mitas: tam tikri maisto produktai, pavyzdžiui, greipfrutai, kopūstų sriuba, degina kalorijas ir taip galima sulieknėti.
Faktas: nėra tokių maisto produktų, kurie degintų riebalus. Kai kurie maisto produktai, turintys kofeino, gali trumpam pagreitinti jūsų medžiagų apykaitą, tačiau jie tiesiogiai nepadeda numesti svorio. Geriausias būdas atsikratyti nereikalingų kilogramų – sumažinti gaunamų kalorijų kiekį ir daugiau sportuoti.
Mitas: raudonos mėsos valgymas kenkia sveikatai ir apsunkina svorio metimą.
Faktas: raudonoje mėsoje, vištienoje ir žuvyje yra sočiųjų riebalų rūgščių ir cholesterolio. Mėsoje yra ir naudingų organizmui medžiagų, pavyzdžiui, baltymų, geležies ir cinko. Rinkitės neriebius mėsos gabaliukus arba prieš ruošdami mėsą nupjaukite matomus riebalus.
Mitas: krakmolo turintys produktai tukina ir norint numesti svorio reikėtų jų atsisakyti.
Faktas: bulvėse, ryžiuose, duonoje, pupelėse ir kai kuriose kitose daržovėse yra daug krakmolo, tačiau krakmolas yra svarbus energijos šaltinis. Produktai, kuriuose yra daug krakmolo, nebūtinai yra kaloringi, tai priklauso nuo kiekio ir paruošimo. Valgant gausiai ar su riebiais padažais kalorijų kiekis labai padidėja. Valgydami tokius produktus venkite riebių padažų ir rinkitės daug skaidulų turinčius produktus, pavyzdžiui grūdus, pupeles ar žirnius.
Mitas: norėdami numesti svorio atsisakykite greitojo maisto.
Faktas: greitajame maiste dažniausiai yra daug riebalų, ypač transriebalų, didinančių širdies ligų riziką. Svorio galima numesti ir retkarčiais su saiku valgant greitojo maisto produktų. Rinkitės salotas ir ant grotelių keptą maistą. Riebius padažus ir pagardus, pavyzdžiui, majonezą, salotų užpilus, vartokite tik nedideliais kiekiais. Dažnai namuose ruoštas maltinis yra dar riebesnis už greitojo maisto restoranuose parduodamus sumuštinius.
Jei labai mėgstate, retkarčiais galite pasimėgauti keptomis bulvytėmis ir šokoladu, tačiau valgykite tik nedideliais kiekiais.
Mitas: žuvyje nėra riebalų ir cholesterolio.
Faktas: nors žuvyje yra šiek tiek riebalų ir cholesterolio, daugelyje žuvų sočiųjų riebalų rūgščių ir cholesterolio kiekis yra mažesnis nei jautienoje, kiaulienoje ar vištienoje. Žuvis yra vertingas baltymų šaltinis. Riebesnės žuvų rūšys (lašišos, sardinės, silkės, ančiuviai) turi daug omega-3 riebalų rūgščių.