Kokių maisto produktų vartojimas gali padėti kovojant su stresu?

Kai kurių maisto produktų vartojimas iš tiesų gali padėti kovojant su stresu. Pavyzdžiui, česnakas. Pagrindinė česnako veiklioji medžiaga  – alicinas, skatina mūsų organizmą gaminti vandenilio sulfidą. Ši vidinė reakcija atpalaiduoja kraujagysles ir skatina kraujotaką. Taigi, česnakas yra naudingas širdžiai ir smegenims bei taip padeda kovojant su stresu.

Kita greita ir veiksminga priemonė stresui sumažinti – aitrioji paprika. Amerikiečių mokslininkai teigia, kad penkiabalėje sistemoje ši daržovė „laimės“ hormonų – endorfinų, kiekį organizme geba pakelti net trimis balais.

Šviežiai spaustos apelsinų sultys ne tik skanios ir maistingos, bet gali padėti jausti mažiau nerimo. Apskritai maistas turtingas vitaminu C fiziologiškai mažina streso hormono kortizolio lygmenį. Tačiau jeigu turite alergiją citrusiniams vaisiams, apelsinų vis dėlto reikėtų vengti.

Moksliškai įrodyta, kad juodajame šokolade yra gausu flavonoidų, kurie gali sumažinti riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, mažina kraujo spaudimą bei bendrą patiriamo streso lygį. Vis dėlto, reikia atsižvelgti ir į tai, kokį šokoladą mes renkamės. Geriau rinktis mažiau riebų juodąjį, o ne pienišką šokoladą.

Kramtomoji guma be savo trūkumų turi ir privalumų. Ji ne tik suteikia gaivų burnos kvapą, mažina užkandžiavimą, bet ir slopina patiriamo nerimo lygį. Vieno tyrimo metu paaiškėjo, kad dalyviai, kurie reguliariai kramtė gumą, patyrė mažesnį nerimą, buvo budresni, geriau atliko įvairias protinių pastangų reikalaujančias užduotis. 

Į klausimą atsakė:
Monika Ražanskaitė
Medicinos psichologė