Manau, kad daugeliui laktozė asocijuojasi su pienu. Ir tai tiesa! Pienas – labai sudėtinga biologinė sistema, susidedanti iš daugiau kaip 200 dalių. Be to, sudedamosios dalys nėra stabilios, jos priklauso nuo daugelio veiksnių. Viena pieno sudedamųjų dalių – laktozė, kuri yra pagrindinis daugelio rūšių pieno angliavandenis. Karvių piene jo randama maždaug 4,7 g. / 100 ml. Kaip natūraliai randamas cukrus, kuris palyginus su kitais nėra labai saldus, laktozė yra energijos šaltinis, kuris ypač svarbus kūdikystėje, kai greitai auga ir vystosi organizmas.
Dalis žmonių negali vartoti laktozės turinčių produktų, nes tai iššaukia tam tikrus sveikatos sutrikimus – pilvo skausmai, virškinimo sutrikimai, odos problemos, pykinimas, nuovargis, galvos skausmas. Dažniausiai šie simptomai pasireiškia po 1-2 valandų, kuomet yra vartojami pieno produktai. Įgimtas laktozės netoleravimas yra labai reta būklė. Dažniausiai laktozės netoleravimas pasireiškia palaipsniui, kai fermento laktazės aktyvumas vystantis organizmui mažėja ir tampa nepakankamas suvirškinti suvartotą laktozę, kuri nesant jokių indikacijų turėtų suskilti į gliukozę ir galaktozę.
Sumažėjęs fermento laktazės aktyvumas riboja pieno, vieno iš svarbiausių sveikos ir subalansuotos mitybos komponentų, vartojimą, o kartu gali sutrikdyti ir organizmui svarbių mikroelementų apykaitą. Pieno ir pieno produktų vengimas turi neigiamą poveikį kalcio ir vitamino D gavimui. Apie 70 proc. patenkančio į organizmą kalcio kiekio yra gaunama iš pieno ir jo produktų, todėl tikėtina, kad laktozės netoleravimo atveju organizmo aprūpinimas šiuo mikroelementu bus per mažas. Esant kalcio trūkumui organizme gali atsirasti kaulų trapumas ir išsivystyti osteoporozė.
Vis tik jei jauti, kad netoleruoji laktozės, reikėtų išsiaiškinti tai tiksliai, nes atsisakius pieno produktų, tavo mityba taps nepilnavertė. Įtarus tai, būtina kreiptis į gydytoją, kuris paskirs tolimesnius tyrimus laktozės netoleravimo sutrikimui diagnozuoti.
Laktozės kiekiai produktuose labai skiriasi: svieste randami tik pėdsakai, o nugriebto pieno milteliuose 53 g. / 100 ml. Liesame piene jos yra 4,8 proc., pusriebiame – 4,7 proc., riebiame – 4,6 proc. Liesoje grietinėje laktozė sudaro 2,2 proc., riebioje grietinėje – 1,7 proc. Fermentuose sūriuose laktozės praktiškai nėra, o varškės sūryje jos yra 3,3 proc., tepamajame sūrelyje – 7,3 proc., paprastame jogurte – 4,7 proc., vaisiniame jogurte – 4 proc., leduose – 4,7 proc.
Tikriausiai teko parduotuvių lentynose matyti produktus, tokius kaip ledai, varškė, jogurtas ar sūris, ant kurių pakuotės yra prierašas „be laktozės“. Tai produktai, kurių sudėtyje esanti laktozė yra pašalinta. Tam atlikti yra keletas būdų: į produktą yra pridėto laktazės fermento, kuris iš karto suskaido produkte esančią laktozę arba laktozė yra mechaniškai atskiriama iš produkto.
Vis dėlto asmenims, kuriems diagnozuotas laktozės netoliaravimo sutrikimas, rekomenduojama vengti daug laktozės turinčio maisto: gryno pieno, pieniško šokolado, varškės sūrio. Rekomenduojama rinktis pieno produktus, kuriuose laktozės yra mažai: kefyrą, fermentinį sūrį su mažu laktozės kiekiu, sviestą. Kefyre, rūgpienyje ar jogurte pieno rūgšties bakterijos dalį laktozės suskaldo, todėl jos būna mažiau. Žmonės, kuriems ribojamas maisto produktų su laktoze vartojimas, turėtų atidžiai rinktis maisto produktus, kruopščiai skaityti etiketes, nes laktozės gali būti pridėta į kepinius, saldainius ar mėsos gaminius. Taip taip! Labai dažnai laktozės gali būti randama net dešrelėse ar duonoje!