
Bulvių traškučiai yra vienas populiariausių užkandžių pasaulyje, tačiau mažai žmonių žino, kad jų istorija siekia dar XIX amžiaus vidurį. Viena labiausiai žinomų istorijų apie tai, kaip atsirado bulvių traškučiai, yra susijusi su indėnų kilmės virėju George’u Crumu.
1863 metais jis dirbo kaip virtuvės šefas Saratoga Springs kurorte Niujorke. Vieną dieną klientas pasiskundė, kad jo patiekiamos bulvės yra per storos, per minkštos ir be skonio. Crumui tai labai nepatiko. Norėdamas „nubausti” šį klientą, šefas supjaustė bulves kuo ploniausiai, apskrudino jas aliejuje ir apibarstė dideliu kiekiu druskos. Priešingai nei tikėtasi, klientas buvo sužavėtas bulvių traškumu ir sūrumu, tad taip gimė pirmieji bulvių traškučiai. Nors nėra jokių oficialių šią istoriją patvirtinančių įrodymų, ji aprašoma įvairiose knygose apie bulvių traškučių kelią į populiarumą.
Nuo to laiko bulvių traškučiai buvo gaminami ir pardavinėjami mažais kiekiais. 1920-aisiais Hermanas Lay pradėjo prekiauti bulvių traškučiais iš savo automobilio Teksase, o vėliau, 1932 metais, Lay’s kompanija pradėjo masinę bulvių traškučių gamybą ir platinimą.
Laikui bėgant, buvo sukurta daugybė skirtingų bulvių traškučių skonių ir formų. Šiandien bulvių traškučių verslas yra itin pelningas, o bulvių traškučiai – vienas populiariausių užkandžių visame pasaulyje.
Traškučių poveikis organizmui
Nors bulvių traškučiai komerciškai labai sėkmingas produktas, sveikatos specialistai nerimauja dėl tokio jų populiarumo. Šis kaloringas ir sūrus užkandis, anot jų, gali turėti neigiamą įtaką širdies ir kraujagyslių sistemai, taip pat padidinti vėžio riziką.
Kalorijos ir riebalai
Bulvių traškučiai yra kaloringas užkandis. Vidutinio dydžio pakelis (28 g) bulvių traškučių gali turėti daugiau nei 150 kalorijų ir 10 g riebalų. Tai yra apie 7 % dienos kalorijų rekomenduojamos normos ir 1/3 dienos rekomenduojamos riebalų normos. Itin kaloringas maistas didina kraujagyslių ir širdies ligų, diabeto, svorio augimo, virškinimo problemų riziką.
Druska
Dauguma bulvių traškučių yra labai sūrūs. Vidutinio dydžio pakelis (28 g) bulvių traškučių gali turėti daugiau nei 200 mg natrio. Tai yra daugiau nei 1/3 dienos rekomenduojamos natrio normos. Per didelis natrio kiekis kraujyje gali padidinti kraujospūdį ir širdies ligų bei insulto riziką.
Transriebalai
Kai kurie bulvių traškučiai kepami naudojant hidrintus aliejus. Hidrinti aliejai gali sukelti transriebalų susidarymą. Transriebalų vartojimas didina blogojo cholesterolio kiekį, širdies ligų, padidėjusio insulino, 2 tipo cukrinio diabeto, vėžio, uždegimų, nevaisingumo riziką.
Akrilamidas
Akrilamidas yra cheminė medžiaga, kuri susidaro, kai krakmolingas maistas yra kaitinamas aukštoje temperatūroje, pavyzdžiui, kepant, skrudinant ar kepant ant grotelių. Akrilamidas yra kancerogeninė medžiaga, didinanti vėžio riziką.
Kiti ingredientai
Bulvių traškučių gamybai naudojami įvairūs ingredientai, galintys turėti neigiamą poveikį sveikatai. Pavyzdžiui, kai kurie bulvių traškučiai yra pagardinti cukrumi, dirbtiniais skonio stiprikliais ar konservantais. Šie ingredientai gali lemti svorio augimą, dantų ėduonį ir kitas sveikatos problemas.
Priklausomybė
Valgant kaloringą, riebų ir sūrų maistą, smegenys išskiria dopaminą – laimės hormoną, sukeliantį malonumo, pasitenkinimo pojūčius. Dažnas riebaus ir sūraus maisto vartojimas gali sukelti priklausomybę.
Kaip sumažinti bulvių traškučių neigiamą poveikį sveikatai?
- Pirmiausiai, ribokite arba visai atsisakykite traškučių.
- Rinkitės sveikesnius variantus: bulvių traškučiai, kepti alyvuogių aliejuje arba orkaitėje, turi mažiau kalorijų ir riebalų, taip pat mažiau natrio ir transriebalų.
- Dar geriau bulvių traškučius keisti sveikomis alternatyvomis: vaisių, daržovių lazdelėmis, grūdinių maisto produktų batonėliais ir užkandžiais, riešutais, jogurtais.
Naudota literatūra:
- 2014 metų studija “Potato chips and childhood: what does the science say? An unrecognized threat?”;
- Andrew F. Smith knyga “Potato: A Global History”;
- Michael Moss knyga “Salt, Sugar, Fat: How the Food Giants Hooked Us”.