Maisto netoleravimas ar alergija?

Neigiamos organizmo reakcijos į maisto produktus ar produktų sudedamąsias dalis gali pasireikšti pilvo skausmais, odos bėrimu, čiauduliu, viduriavimu, vėmimu, sąnarių skausmu bei kitais simptomais. Norint išspręsti kilusias sveikatos problemas, pirmiausiai reikėtų išsiaiškinti, kas yra tikroji tokios organizmo reakcijos priežastis: maisto alergija ar maisto netoleravimas.

Maisto alergija

Maisto alergija yra imuninės sistemos reakcija į tam tikrų maisto produktų sudedamąsias dalis, kurias organizmas klaidingai laiko kenksmingomis. Kai asmuo, turintis maisto alergiją, kontaktuoja su alergenu, organizmo imuninė sistema išskiria histaminą bei kitas medžiagas, sukeliančias įvairius simptomus:

  • odos bėrimą, niežėjimą, dilgėlinę ar egzemą;
  • kvėpavimo takų simptomus, tokius kaip čiaudulys, kosulys, nosies užgulimas ar astma;
  • virškinimo sistemos sutrikimus: pilvo skausmą, pykinimą, vėmimą ar viduriavimą;
  • didelės alergijos atveju gali pasireikšti gyvybei pavojingas anafilaksinis šokas, kai staigiai krenta kraujospūdis, darosi sunku kvėpuoti, netenkama sąmonės.

Kas gali sukelti alergiją?

  • Kiaušinio baltymas
  • Pieno baltymas
  • Kviečių ir kitų grūdų, turinčių glitimo, baltymai
  • Riešutai
  • Žuvis ir jūros gėrybės
  • Sojos produktai
  • Krevetės ir kiti vėžiagyviai
  • Sėklų alergenai

Norint tiksliai nustatyti maisto alergiją, reikia atlikti specializuotus odos arba kraujo tyrimus, nustatančius specifinius alergijos antikūnus.

Maisto netoleravimas

Nors maisto netoleravimo simptomai gali būti panašūs į alergijos, tačiau šios dvi būklės skiriasi vienu labai svarbiu aspektu. Maisto netoleravimas yra būklė, kai organizmas negali tinkamai susidoroti su tam tikrais maisto produktų komponentais ar medžiagomis, tačiau šio negalavimo priežastis nesusijusi su imunine sistema. Skirtingai nuo maisto alergijos, netoleravimas nesukelia alerginių reakcijų arba sisteminio imuninės sistemos atsako. 

Kokios būna maisto netoleravimo formos?

Laktozės netoleravimas. Tai yra būklė, kai organizmas negali tinkamai suskaidyti laktozės, arba pieno cukraus. Dėl to, vartojant laktozės turinčius produktus, gali pasireikšti virškinimo sutrikimai, pilvo skausmai, pilvo pūtimas, viduriavimas ir kt.

Fruktozės netoleravimas. Fruktozė yra cukraus rūšis, randama vaisiuose, daržovėse ir meduje. Kai kurie organizmai neturi pakankamai fermentų ją virškinti. Tad, vartojant vaisius ar daržoves, rizikuojama patirti pilvo pūtimą, viduriuoti.

Histamino netoleravimas. Histaminas yra organizme gaminama medžiaga, padedanti kovoti su infekcijomis. Valgydami maistą, kuriame daug histamino (tai fermentuoti maisto produktai, kiaušiniai, žuvis, jūros gėrybės), jam jautrūs asmenys gali patirti galvos skausmą, viduriavimą, pykinimą ir vėmimą.

Gliuteno netoleravimas. Gliutenas yra baltymų rūšis, randama kviečiuose, miežiuose ir rugiuose. Vartojant gliuteną, kai kuriems asmenims pasireiškia autoimuninė būklė celiakija, pažeidžianti plonąją žarną. Dėl to juntami tokie simptomai, kaip viduriavimas, svorio netekimas, nuovargis ir dujų kaupimasis.

Svarbu atskirti maisto netoleravimą nuo maisto alergijos, nes šios būklės skiriasi gydymo ir dietos rekomendacijomis. Norint tiksliai nustatyti netoleravimo tipą ar alergiją bei sumažinti simptomus, reikėtų kreiptis į gydytoją ar specialistą, atliksiantį tyrimus ir nustatysiantį tinkamiausią gydymą bei dietą.

Naudota literatūra