Mūsų maistas turi būti įvairus, maistingas, suteikiantis reikalingas maistines medžiagas, ir, žinoma, skanus. Norint sveikai maitintis, reiktų vadovautis sveiko maisto piramidės principais, kurie puikiai aprašyti 2011 m. išleistose Sveikos gyvensenos rekomendacijose. Jose nurodoma:
- Valgyti maistingą, įvairų, dažniau augalinį nei gyvulinės kilmės maistą.
- Kelis kartus per dieną valgyti grūdinių produktų.
- Kelis kartus per dieną valgyti įvairių, dažniau šviežių daržovių ir vaisių (nors 400 g per dieną).
- Išlaikyti normalų kūno svorį (kūno masės indeksas 18,5-25).
- Mažinti riebalų vartojimą. Gyvulinius riebalus, kuriuose yra daug sočiųjų riebalų rūgščių, keisti augaliniais aliejais.
- Riebią mėsą ir mėsos produktus pakeisti ankštinėmis daržovėmis, žuvimi, paukštiena ar liesa mėsa.
- Vartoti liesą pieną, liesus pieno produktus (rūgpienį, kefyrą, jogurtą, varškę, sūrį).
- Rinktis maisto produktus, turinčius mažiau cukraus. Rečiau vartoti saldžius gėrimus, saldumynus.
- Valgyti nesūrų maistą. Bendras druskos kiekis maiste, įskaitant gautą su rūkytais, sūdytais, konservuotais produktais, duona, neturi būti didesnis kaip 1 arbatinis šaukštelis (5 g). Vartoti joduotą druską.
- Riboti alkoholio vartojimą.
- Valgyti reguliariai. (reguliarus valgymas yra toks, kai valgoma kas 3-4 val., taip išvengiama didelio alkio ir po jo dažnai būnančio persivalgymo. Reiktų valgyti pusryčius, pietus ir vakarienę, o tarpuose tarp jų vieną-du užkandžius.
- Gerti pakankamai skysčių, ypač vandens.
- Kasdien aktyviai judėti.
Į klausimą atsakė:
Edita Saukaitytė-Butvilė
Gydytoja dietologė
Share This Post