Ar dažnai save apdovanoji cukrumi?

Turbūt visi esame girdėję sakant, kad „cukrus ‒ tai baltoji mirtis“. Nors žinome, jog per didelis cukraus kiekis neigiamai veikia sveikatą, tai dažniausiai nesustabdo nuo gausaus maisto produktų, kurių sudėtyje yra daug cukraus, vartojimo. Kaip išvengti cukraus pinklių, pataria Tauragės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistė dietistė Ieva Drochnerytė.

Kodėl žmonės tampa priklausomi nuo saldumynų?

Su pirmuoju kąsniu, kuriame gausu cukraus, mūsų smegenys gauna pranešimą, kuris aktyvuoja apdovanojimų sistemą. Cukrus smegenis veikia panašiai kaip draugų vakarėlis ar net narkotikai. Tad siekiant jausti nuolatinį malonumo efektą, kurį sukelia organizmo išskiriamas hormonas dopaminas, ilgainiui išsivysto pripratimas prie saldaus maisto.

Kas iš tiesų yra cukrus ir kur jo randama?

Cukrus – tai angliavandeniai, skirstomi į monosacharidus, kaip antai fruktozė ir gliukozė, ir disacharidus, kaip antai sacharozė ir laktozė. Didžiausias dėmesys dėl neigiamo poveikio sveikatai skiriamas pridėtiniam cukrui, ypač sacharozei, nes šis disacharidas priskiriamas paprastajam cukrui, susidedančiam iš gliukozės ir fruktozės molekulių.

Ar cukrus turi tik blogų savybių?

Ne, tiesiog blogybės slypi ne pačiame cukruje, o jo kiekyje. Per dažnas ir per didelis cukraus vartojimas neišvengiamai sukelia sveikatos problemų ateityje, tačiau tai nereiškia, kad turime visiškai jo atsisakyti – tiesiog reikia vartoti saikingai.

Kaip atpažinti cukrų maisto produktų etiketėse?

Cukrus gali būti paslėptas po įvairiais skambiais pavadinimais, pavyzdžiui, medus, klevų sirupas, karamelė, dekstrinas, kokosų cukrus, vaisių sultys ir panašiai. Rekomenduojama per parą suvartoti ne daugiau kaip 25 gramus cukraus. Svarbu nepamiršti, kad cukraus yra ne tik saldumynuose, bet ir pomidorų padaže, duonoje, sojų gėrimuose, sportuojantiems žmonėms skirtuose gėrimuose ir net perdirbtos mėsos gaminiuose.

Mitas ar faktas: medus sveikiau už cukrų?

Iš tiesų meduje yra vitaminų, mineralų ir antioksidantų. Palyginti su cukrumi, meduje randama daugiau fruktozės nei gliukozės, o kadangi fruktozė paprastai yra saldesnė, pasisotinama nuo mažesnio medaus kiekio. Siekiant maksimalios naudos sveikatai, medų geriausia vartoti neapdorotą ir rinktis Lietuvos bitynuose surinktą medų. Reikia nepamiršti, kad per didelis tiek medaus, tiek cukraus vartojimas yra susijęs su svorio didėjimu, 2 tipo cukriniu diabetu ir kitomis ligomis. Sveikata slypi saike.

Kokią cukraus alternatyvą rekomenduotumėte žmogui, manančiam, kad negali gyventi be saldumynų?

Pirmiausia reikėtų pradėti mažinti saldumynų vartojimo dažnį ir stebėti savo organizmo pokyčius. Vertėtų savęs paklausti, kodėl norisi tiek daug saldumynų. Gal praleidžiate pusryčius ir organizmui trūksta energijos, taigi jos stoką bandote kompensuoti vartodami greituosius angliavandenius? O galbūt išgyvenate nemalonias emocijas ir jas „užvalgydami“ bandote pasijusti geriau?

Cukraus alternatyva yra saldikliai, pvz., stevija, truvija, eritritolis ir kt. Vienas iš populiariausių pasaulyje saldiklių – natūrali, kalorijų neturinti medžiaga stevija. Ji naudojama ir kaip cukraus pakaitalas, ir kaip kvapioji medžiaga. Stevija yra 200–300 kartų saldesnė už įprastą cukrų ir maisto produktų etiketėse gali būti žymima kodu E 960. Šių laikų maisto pramonėje stevija naudojama siekiant sumažinti energijos ir pridėtinio cukraus kiekį, tačiau šį saldiklį taip pat derėtų vartoti saikingai.