Photo by Kyle Roxas from Pexels

Kaip nepasiklysti užkandžių įvairovėje?

Maistas reikalingas gyvybei ir sveikatai palaikyti, be jo žmogus tiesiog negali gyventi. O juk kiekvienas norime augti ir būti sveikas, tad būtina maitintis kuo visavertiškiau. Kaip pasirinkti tinkamus užkandžius, mums pataria dietistė, Tauragės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistė Ieva Drochnerytė.

Kokią naudą organizmui suteikia tinkamas užkandžių pasirinkimas?

Sveiki užkandžiai yra svarbūs jauno žmogaus sveikatai, nes stimuliuoja smegenų veiklą, gerina nuotaiką ir padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Užkandžiai valgomi tarp pagrindinių dienos patiekalų, tačiau dažniausias jaunimo pasirinkimas – perdirbti, greiti užkandžiai, kuriuose gausu pridėtinio cukraus, daug riebalų ir kalorijų.

Kokie užkandžiai suteikia ne tik trumpalaikį sotumo jausmą nuolat skubančiam mokiniui?

Iš namų atsinešti priešpiečiai po pirmos pamokos tikrai gali būti geras sprendimas. Jei namie nepavalgote pusryčių, tuomet pasistiprinti mokykloje iki pietų – privaloma. Na, o jei namie papusryčiaujate, tada maisto dėžutėje gali būti mažesnis užkandžių kiekis. Visgi pagrindinis dėmesys turi būti skiriamas daržovėms ir vaisiams. Rekomenduojama vengti perdirbto maisto – sausainių, saldžių sūrelių, bandelių, šokoladinių batonėlių ar kitų produktų, kurių pagrindą sudaro greitieji angliavandeniai. Toks maistas suteikia tik trumpalaikį sotumo jausmą, o jam praėjus ir vėl norėsite užkandžiauti.

Kokią sveikų užkandžių alternatyvą rekomenduotumėte?

Sveiki sumuštiniai gali būti puikus užkandis. O rekomendacija paprasta – naudokite viso grūdo duoną su mažu cukraus kiekiu, tarp jos riekių pridėkite kuo daugiau maistingų sudedamųjų dalių, pavyzdžiui, kepto arba virto kiaušinio, kiaulienos, jautienos arba vištienos, įvairių salotų, pomidorų, agurkų, avokadų.

Jei mėgstate žuvis, sutepkite sumuštinių su lašišomis arba skumbrėmis – taip papildysite organizmą būtinomis omega 3 riebalų rūgštimis. O kad sumuštinis ilgiau išliktų žadinantis apetitą ir neištežtų, duonos riekeles pirmiausia paskrudinkite, o sudedamąsias dalis sudėkite tarp gerai nusausintų salotų lapų, apsaugosiančių duoną nuo drėgmės. Žinoma, jei šis sveikų užkandžių receptas pabostų, tiesiog pakeiskite sumuštinio pagrindą ir vietoje duonos naudokite tortiliją, pitą arba bandeles su grūdais.